Nazovite nas direktno: +387 (0) 61 726 018
Potražite nas na adresi: Maršala Tita 169, 88000 Mostar, GOOGLE MAP

Grad Mostar

Od Evlije Čelebije, turskog vojnog hroničara i putopisca, pa do putnika namjernika i putopisaca sa područja Austro-Ugarske, mnogi su pisali o Mostaru. Sa rijetkim izuzecima, skoro svi su pisali o tom gradu u superlativima. Svi su oni bili opčinjeni, začuđujucom svjetlošću, rasprostrtom po Mostaru kao omamljujućim rajskim ehoom, neodoljivim zovom Neretve, Radobolje, vedrim raspoloženjem mostaraca uvijek spremnih za šeretluke.

mostar stari most mostar kujundziluk

Svi su oni ostajali u duši zarobljenici omamljeni nekim čudnim zovom na povratak, čudesnom slikom koja ostaje neizbrisiva u jednom djeliću mozga.

mostar

Stari i poznati mostarski poeta, pjesnik raspjevanog Mostara, Aleksa Šantić je po pričama savremenika, rado šetao obalama Radobolje. U takvim trenucima opuštanja i odmaranja je vjerovatno nalazio inspiraciju za svoje izvanredne ljubavne i rodoljubive pjesme i elegije. Opjevao je i oslikao Mostar u svakom pogledu. Mostar i mostarci ga izuzetno vole i cijene. U njegovim pjesmama prepoznaju svoje sokake, Radobolju, Mostar, a mnogi su shvatili koliko je pjesnikova riječ besmrtna.

U okolici Mostara, nalaze se brojna izletišta i turističke atrakcije kao što su Blagaj, Buna, Počitelj, Međugorje, Mogorjelo, Žitomislići, Stolac, Ruište. Vrijedno je spomenuti i rafting na rijeci Neretvi u Konjicu koji se nalazi nepunih sat vremena vožnje od Mostara.

Znamenitosti koje toplo preporučujemo da posjetite za vrijeme Vašeg boravka u Mostaru su:
Najstariji lučni most u Mostaru - Most Kriva Ćuprija na rijeci Radobolji, Stari grad - Kujundžiluk, Biščevića kuća (ćošak), Kajtazova kuća, Nacionalni spomenik "Muslibegovića kuća" te brojne vjerske objekte (džamije te pravoslavne i katoličke crkve).